Webbutik - Lagerhållning - Hemmalager eller Tredjepartslogistik


Har du startat en webbutik och är osäker på hur du ska lagra dina produkter?
I guiden nedan så går vi igenom hur det fungerar med tredjepartlogistik och för- och nackdelarna med det. 

Hemmalager eller tredjepartslogistik

Hemmalager eller tredjepartslogistik

Har du inte plats att ha ditt lager hemma så kan du alltid låta någon annan ta hand om det.

Tredjepartslogistik som är mer känt som 3PL och är en förkortning för just tredjepartslogistik innebär att man låter en tredje part sköta sin logistik om du inte har plats eller möjlighet att ha det hemma. 

Det finns både för- och nackdelar med 3PL, precis som det finns för- och nackdelar med andra saker. Har du en helt ny webbutik med ett mindre startkapital så rekommenderar jag att du börjar med att ha lagret själv då tredjepartslogistik kan vara dyrt att ha för en nystartad webbutik samt att det krävs en viss volym också för att det ska löna sig. 

Fördelar med tredjepartslogistik

 • Tidssparande
  • Istället för att stå och hålla på med orderpackning i garaget så kan du ägna tiden på att öka din försäljning och utveckla ditt företag.

 • Snabbare leveranser
  • Om du har valt en leverantör som du kan lita på ska ordrarna kunna gå iväg samma dag om det beställs före lunch eller att de skickas direkt dagen efter. Ju snabbare leveranser, desto mer nöjda kunder.
   Stressen på dig för att packa och få iväg ordrarna i tid är ett minne blott.

 • Bra avtal
  • 3PL-leverantörerna har fått bra avtal med fraktbolagen tack vare stora volymer med leveranser. Detta är något som du får ta del av om du tecknar upp med en 3PL-leverantör. 

Nackdelar med tredjepartslogistik

 • Kostnad
  • 3PL har en del olika avgifter och ser prislistor brukar se olika ut och det betyder att du som kund får göra en undersökning på vilken leverantör som är mest gynnsam för din verksamhet. Lagerplats, frakt- och packkostnad samt returhantering är några av sakerna som de tar betalt för.


 • Integration i kassan 
  • Om du hanterar lagret själv så behöver du inte en kassa som är integrerad med 3PL-företaget. Detta är däremot något som du måste ha om du väljer att nyttja ett 3PL-företag. Kolla så att de erbjuder en sån lösning alt. att du kollar av med din webbutiksleverantör vad de erbjuder för något. 

 • Mindre kontroll över produkterna
  • Använder du dig av 3PL så brukar det innebära att du inte har någon direkt kontakt med dina produkter vilket då medför att du kan få svårare att få en känsla av produkterna och det kan inverka negativt vid produktbeskrivningar osv. 
   Får du ett reklamationsärende så kan det också vara negativt om du inte har möjlighet att ha produkten framför dig för att förstå exakt vad kunden har problem med. 
Har inte din e handelsplattform stöd för modern logistik? spana in Ny E-handel AB

________________
Vid tangentbordet, 
Anders MKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Headless e-handel

Starta webbutik - smarta tips - kom igång snabbt